Japoński system zarządzania, czyli wykluczamy marnotrawstwo

muda, mura, muri... O to w tym chodzi?

Zobacz wszystkie / Znaleziono 302
Produkcja

Japoński system zarządzania, czyli wykluczamy marnotrawstwo

Ireneusz Poznański, 08/09/2020

Japoński system zarządzania – czego możemy nauczyć się od Japończyków?

Jeśli interesuje Cię maksymalizacja jakości i efektywności produkcji oraz tematy związane ze skutecznym zarządzaniem produkcją, na pewno japoński system zarządzania nie jest dla Ciebie nowością – prawdopodobnie przynajmniej słyszałeś o tym pojęciu. Jeśli jednak nie, z całą pewnością warto nadrobić zaległości, bo koncepcja opierająca się o doskonalenie lean to nie tylko naprawdę popularny trend, ale także niezwykle cenna wskazówka do tego, jak usprawnić pracę całego przedsiębiorstwa. Szczupłość zintegrowana, szczupła produkcja czy szczupłe zarządzanie to polskie odpowiedniki, jakich używamy, mając na myśli doskonalenie lean, czyli koncepcję zarządzania przedsiębiorstwem w oparciu o System Produkcyjny Toyoty. To właśnie badania zbioru technik i narzędzi opracowanych przez tę firmę pozwoliły nam na opracowanie filozofii kaizen.

Japoński system zarządzania to przede wszystkim całkowita eliminacja marnotrawstwa – to pierwszy krok do zwiększenia wydajności produkcji. Koncepcja ta eliminuje wszelkie straty na każdym etapie produkcji – aby ustalić możliwe problemy i utrudnienia należy zatem w pierwszym kroku przeprowadzić dokładne badania, które pozwolą nam uniknąć pomyłek tego typu w przyszłości – to właśnie doskonalenie lean.

Szczupłość zintegrowana – jakie typy marnotrawstwa możemy wyeliminować?

Jeśli pragniemy wprowadzić w naszym przedsiębiorstwie japoński system zarządzania, z pewnością zaczniemy właśnie od weryfikacji poziomu marnotrawstwa w naszej firmie – dowiemy się zatem gdzie wykonywane są czynności, których wykonywanie zużywa zasoby, nie dodając wartości. W działalności produkcyjnej możemy zatem spodziewać się najbardziej oczywistego marnotrawstwa, czyli nadprodukcji – szczupłość zintegrowana zakłada zerwanie z produkcją “z wyprzedzeniem”, a skupia się na produkcji mocno uzależnionej od popytu. Możemy też dopatrywać się tego typu błędów na stanowisku pracownika – być może musi on pokonywać zbędny ruch lub zbędny wysiłek fizyczny? Przestoje i długie okresy bezczynności ludzi, w oczekiwaniu np. na towar również powinniśmy wziąć pod lupę. Koniecznie powinniśmy także zweryfikować większe niż niezbędne zapasy oraz niepotrzebne przemieszczanie surowców czy produktów.

Doskonalenie lean to na początku przyjrzenie się wszystkim etapom produkcji, a następnie opracowanie takich poprawek, które wykluczą szeroko rozumiane marnotrawstwo w przyszłości. Jeśli interesuje Cię japoński system zarządzania, koniecznie zajrzyj do naszego działu szkoleń otwartych, w kategorii produkcja/logistyka!


SZKOLENIA POWIĄZANE

Z NASZYCH SZKOLEŃ KORZYSTAJĄ LIDERZY RYNKU