Robert Makłowicz

Robert Makłowicz

Polski krytyk kulinarny, dziennikarz i podróżnik, który z sukcesem łączy swoje dwie największe pasje: podróże i kuchnię.

Prowadzone kursy

Polski krytyk kulinarny, dziennikarz i podróżnik, który z sukcesem łączy swoje dwie największe pasje: podróże i kuchnię.

Od lat był związany z Telewizją Publiczną – jako ekspert w programie „Bake off” i autor programów kulinarnych. Doceniany i nagradzany za swoją działalność zawodową.

Robert Makłowicz urodził się w Krakowie, pochodzi jednak z rodziny o wielonarodowych korzeniach, w jego żyłach płynie bowiem krew: polska, ormiańska, ukraińska, węgierska i austriacka. Ma młodszą siostrę Dominikę. Po ukończeniu V Lliceum Ogólnokształcącego w Krakowie rozpoczął studia na Uniwersytecie Jagiellońskim, najpierw zainteresował się prawem, a po jego skończeniu historią. Od 1991 roku jest żonaty z producentką telewizyjną m.in. swoich programów, Agnieszką Makłowicz. Mają dwóch synów: Mikołaja i Ferdynanda. Poza Krakowem rodzina Państwa Makłowicz mieszka przez część roku na półwyspie Peljesac, na terenie chorwackiej Dalmacji.

Karierę zawodową Robert Makłowicz rozpoczął jako publicysta, najpierw Gazety Wyborczej, potem tygodnika Wprost, Newsweek Polska i Przekrój. Równocześnie z pracą w ww. Redakcjach, Robert Makłowicz w 1998 roku podjął współpracę z TVP. Pierwszym programem, jaki prowadził Małkowicz był cykl reportaży „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza” – pierwotnie nazywany „W 80 dań dookoła świata”. W każdym odcinku prowadzący pokazywał różne zakątki świata, panujące tam zwyczaje oraz kuchnię. Od 2008 roku program zmienił nazwę na „Makłowicz w podróży”.

Niestety w 2017 roku TVP zerwała wieloletnią współpracę z Robertem Makłowiczem. W swoich programach emitowanych w TVP Robert Makłowicz łączył swoje największe pasje: podróże i kuchnię, a efekty jego pracy były bardzo cenione przez widzów.

Poza prowadzeniem reportaży kulinarnych Makłowicz z powodzeniem pisze książki, w których również łączy swoje pasje. W 2010 roku wydał książkę zatytułowaną „Cafe Museum”, za którą rok później otrzymał Nagrodę Literacką Srebrny Kałamarz. Ponadto napisał jeszcze wiele książek, w tym kilka z Piotrem Bikontem, innym znanym m.in. krytykiem kulinarnym. Poza nagrodą literacką, Makłowicz ma na swoim koncie również inne nagrody, np. Wiktora, Oskara Kulinarnego oraz Srebrny Krzyż Zasługi.

prowadzone kursy:

Artykuły:
Zobacz więcej artykułów

Masz pytania?

Przemysław Mordarski
project manager
szkolenia@langas.pl
22 355 24 00

SKONTAKTUJ SIĘ

Z NASZYCH SZKOLEŃ KORZYSTAJĄ LIDERZY RYNKU